subota, 1. studenoga 2014.

Avokado Tost sa Poširanim Jajima/Smashed Avocado Toast with Poached Eggs

Nema veze što je već jesen, uz sunčana jutra baš paše ovakav doručak u bojama. U dvoje pogotovo, idealno vikendom. Kad se nigdje ne žurimo pa uz novine i kavu hrskamo svatko svoj toast. Kod nas je često na stolu pa kako uvijek nedostaje ideja za doručak mislila sam da bi vam se moglo svidjeti. Hranjivo, zdravo i brzo, kremasti avokado, toplo poširano jaje i hrskavi zrnati toast po izboru, ako mene pitate, može svako jutro! Ali već vas vidim kako mislite: opet ta poširana jaja, tko će prljati posude? Bjelanjak je uvijek na sve strane, prekomplicirano je... ne ako slijedite upute :)



_________________________________________________________________________________
Potrebno za 2 porcije

  • 2 jaja
  • 2 toasta
  • 1 zreli avokado
  • 3-4 cherry rajčice
  • mladi luk po želji
  • krem sir
  • limunov sok
  • sol i papar
  • kajenski po želji
Upute

Prvo izdubite avokado u zdjelicu, vilicom usitnite, dodajte žlicu limunovog soka, sol, papar i sitno sjeckane rajčice, izmješajte i dobili ste namaz za toast. Za to vrijeme staviti grijati posudu s vodom u kojoj ćete skuhati poširana jaja. Uzmite malu cjediljku i u nju razbijte jedno po jedno jaje, važno je da se riješite onog 'rijetkog' bjelanjka koji vam inaće umrlja posudu u kojoj ih kuhate jer se razleti na sve strane.  Kad je voda prokuhala ravno iz cjediljke lagano ubacite jedno po jedno jaje u vodu pa kuhajte 3min. Izvadite nježno na papirnati ručnik. Toast prepecite, namažite krem sirom pa avokado namazom, na svaki stavite jaje, još koje zrno soli i svježeg papra (kajenski ako volite pikantnije) i posipajte sjeckanim mladim lukom. Servirajte dok su jaja još topla! 


_________________________________________________________________________________


Ingredients - serving 2

  • 2 eggs
  • 2 toasts
  • 1 avocado
  • 3-4 cherry tomatoes
  • scallions
  • cream cheese
  • lemon juice
  • salt and pepper
  • cayenne pepper - if you like your eggs hot :)
Add the avocado in a small bowl, mash it with the back of a fork, add the lemon juice, diced tomatoes, salt and pepper, stir it all together.
Then bring the water to a simmer and prepare mesh strainer. We will use one Heston Blumenthal trick for easy poaching. First, we need to get rid of liquid white by cracking the egg in to a fine mesh strainer, gently swirling around until all the excess white is drained away. And what we are left with is a nice, tight egg. Cook them for 3min in hot water on a medium heat. Toast the bread until golden brown, spread cream cheese and avocado over it, top with poached eggs and serve immediately for breakfast or invite some friends over for brunch :)
_________________________________________________________________________________



2 komentara: